- This topic has 1 odgovor, 2 glasova, and was last updated 2 years, 12 months nazaj by .
Pregleduje 1 odgovor na temo
Pregleduje 1 odgovor na temo
- Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.
Domov › Forumi › Predlogi in mnenja o BIM.si › Vprašanje kaj je BIM manager in kaka je njegova vloga
Oznake: BIM manager
Pozdravljeni, opazil sem da na nekaterih razpisih pri nas zahtevajo BIM managara.
Zanima me ali mi kdo lahko razloži kaj je BIM manager in kaka je njegova vloga.
Hvala na odgovoru!
Pozdravljeni,
Vloga BIM Managerja se z vedno večjo uporabo po svetu vedno bolj definira in tudi spreminja. Autodesk je leta 2011 definiral odgovornosti BIM Managerja, ki lahko služijo kot orientacija za samo oblikovanje vloge. Prav tako je pomembno razlikovati med BIM Managerjem stoke oz. BIM Managerjem podjetja ter BIM Managerjem projekta oz Projektnim BIM Managerjem. V Sloveniji na žalost te terminologije še nimamo dodobra dodelane, predvsem zaradi specifike projektov, trga in pa sistema naročanja.
Glavne razlike med 3 BIM vlogami so naslednje:
BIM modelar oz inženir, ki dela z BIM orodjem: sledi smernicam postavljenih s strani BIM Managerja, uporablja standardne podloge in nastavitve v programih ter izpolnjuje aktivnosti projektanta oz načrtovalca
BIM koordinator: skrbi za usklajenost modelov in načrtovanja z ostalimi strokami. Izvaja detekcijo kolizij in preverja skladnost podatkovnih zahtev. Pomaga razreševati težave s programsko opremo ter po potrebi izobražuje ostali kader.
BIM Manager: postavi procesne in programske protokole, smernice ter pravila izvajanja aktivnosti z BIM tehnologijo. Prisostvuje pri pisanju ponudb ter svetuje pri sklepanju pogodb, ki imajo predmet predaje tudi BIM model. Prav tako skrbi za skladnost programske opreme ter njeno posodabljanje. Sledi novostim na področju tehnologije in uvaja novosti v podjetje. Odgovoren je za uskladitev načrtovanja z ostalimi strokami, ter da predajni modeli izpolnjujejo vse informacijske zahteve naročnika. Prav tako je avtor internih BIM Izvedbenih planov ter sodeluje pri izdelavi projektnih BIM Izvedbenih planov.
To bi bilo na kratko najbolj enostavno povedano, kaj so zadolžitve in kakšne so razlike med vlogami. V nekaterih podjetjih je to lahko dejansko ena oseba, ki prevzema vse odgovornosti. Največkrat najdemo da je vloga koordinatorja in managerja združena v eno osebo. V večjih podjetjih pa je le-teh oseb po navadi več in so specializirani za različna področja.
Lep pozdrav,
Mojca